Igazgató

Pascal Schonard francia és német diplomával rendelkező jogász. Posztgraduális tanulmányokat végzett a francia ENA-n (École nationale d'administration).

2021. szeptember 1-jei hatállyal nevezték ki az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatóságának igazgatójává az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság határozata révén (HL L 277., 2021.8.2., 145. o.). Korábban dolgozott ügyvédi irodában, ügyészként, az Európai Bizottság Belügyi és Igazságügyi Főigazgatóságának köztisztviselőjeként, valamint az Európai Parlament főtitkárának kabinetjében és Jogi Szolgálatán is.


„A Hatóság nyilvántartási és ellenőrzési eljárásokat folytat az európai politikai pártokkal és alapítványokkal kapcsolatban. Ellenőrzi, hogy az európai politikai pártok és alapítványok betartják-e az alkalmazandó uniós rendeletet, és szükség esetén az eljárási jognak megfelelő szankciókról határoz.

A Hatóság hozzájárul az európai szintű politikai tudatossághoz azáltal, hogy biztosítja az általa közzéteendő dokumentumok láthatóságát.

A Hatóság az illetékes közigazgatási hatóságok láncolatának része, és feladatait más intézményekkel és a nemzeti hatóságokkal együttműködésben végzi, többek között az európai választások adatvédelmi incidensekkel szembeni integritásának biztosítása érdekében.

A Hatóság motivált csapata függetlenül, hatékonyan és a politikai pluralizmus tiszteletben tartása mellett látja el a feladatait. Ezáltal erősíti az európai demokráciát, védi az adófizetőket és támogatja az Európai Parlament küldetését.

Honlapunkon jobban megismerheti a munkánkat."

Pascal SCHONARD