Interdicții privind finanțarea directă și indirectă

Pe baza experienței dobândite în ultimii ani în aplicarea practică a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014 („regulamentul"), Autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene („Autoritatea") depune eforturi pentru a oferi acces la o serie de elemente neexhaustive de orientare pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene. Orientările furnizate de Autoritate nu afectează caracterul direct obligatoriu al Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014. În plus, aceste orientări vor face în continuare obiectul adaptării, pe măsură ce experiența dezvoltă și/sau modifică cadrul legislativ.

Remarci de ordin general

  • Există finanțare indirectă în cazurile în care un partid politic național sau un candidat obține un avantaj financiar, printre altele prin evitarea unor cheltuieli pe care ar fi trebuit să le efectueze, chiar dacă nu sunt transferate fonduri în mod direct. (MENL/Parlamentul, T-829/16; ADDE/Parlamentul, T-48/17).
  • Atunci când evaluează dacă este vorba de o finanțare indirectă, Autoritatea se bazează pe o serie de elemente, cum ar fi elemente referitoare la conținutul măsurii finanțate și elemente geografice și temporale. (a se vedea MENL/Parlamentul, T-829/16; ADDE v Parlamentul, T-48/17).
  • Pentru a dovedi existența unei finanțări indirecte, un „ansamblu de probe suficient de concrete, precise și coerente" constituie o bază suficientă. (ACRE/Parlamentul, T-107/19).

Activități comune

  • Activitățile comune ale partidelor politice europene sau ale fundațiilor politice europene cu parteneri de la nivel național nu sunt interzise ca atare de Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014. Comunicarea cu publicul inițiată de un partener național în scopuri legate de activitățile partidelor sau fundațiilor politice europene poate fi, de fapt, un mijloc eficient de a atrage atenția asupra chestiunilor și activităților politice europene. Cu toate acestea, trebuie respectate întotdeauna interdicțiile de finanțare prevăzute la articolul 22 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

  • În cazul unei activități desfășurate în comun de un partid politic european și un alt partid politic, în special un partid național, o cotă de finanțare excesivă a activității în cauză din partea partidului politic european ar putea constitui o „finanțare indirectă", interzisă de articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

  • În cazul unei activități desfășurate în comun de o fundație politică europeană și un partid politic sau o altă fundație, o cotă de finanțare excesivă a activității în cauză din partea fundației politice europene ar putea constitui o „finanțare indirectă", interzisă de articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.

  • Pentru a aprecia dacă există sau nu o eventuală finanțare indirectă a unui partid sau a unei fundații de la nivel național în temeiul acestei dispoziții, trebuie luați în considerare o serie de factori, cum ar fi, în special:

    • vizibilitatea constantă a partidului politic european/fundației politice europene;

    • măsura în care partidul politic european sau fundația politică europeană își asumă activitatea comparativ cu partidul sau fundația de la nivel național. La evaluarea acestui factor, sunt relevante contextul general al activității, anvergura acesteia, conținutul, obiectivele, grupurile țintă, motivația și valoarea potențială a activității pentru succesul partidului național la alegerile naționale (a se vedea și MENL/Parlamentul European, T-829/16, punctul 83 și următoarele);

    • cota de cofinanțare suportată de partidul politic european/fundația politică europeană, care trebuie să corespundă în mod realist cu implicarea generală a partidului politic european/fundației politice europene în comparație cu implicarea partidului național în activitatea respectivă (a se vedea și MENL/Parlamentul, T-829/16, punctul 89).
  • Dacă nu se cunoaște costul total al unei activități comune, Autoritatea ar trebui, de obicei, să solicite informații suplimentare despre activitate, deoarece costul respectiv este unul dintre factorii-cheie pentru evaluarea conformității cu articolul 22 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014. În astfel de circumstanțe, ar putea fi utilă o documentație suplimentară, precum o invitație sau orice alt document justificativ, fără a aduce atingere analizei de la caz la caz, care poate conduce la necesitatea unor informații suplimentare.
  • Având în vedere eventualele solicitări suplimentare de informații din partea Autorității cu privire la activitățile comune, este util ca partidele politice europene și fundațiile politice europene să dispună de un set standard de documente ușor accesibil pentru fiecare dintre activitățile lor comune, în special orice dispoziții financiare, dacă există, fotografii, programe detaliate.

Candidat

  • În ceea ce privește candidații, articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 cere o evaluare de la caz la caz pentru a determina dacă un „candidat" a beneficiat de „finanțare directă sau indirectă" din partea unui partid politic european.
  • Criteriile relevante pentru a determina dacă o persoană este considerată un „candidat" sunt următoarele:

    • faptul că există motive întemeiate pentru a considera că persoana, în momentul desfășurării unei activități a unui partid politic european la care participă, și-a depus candidatura la alegeri, în special având în vedere declarațiile publice și procesul de desemnare a candidaților în cadrul partidului și/sau al statului membru în cauză; și

    • intervalul de timp dintre o activitate la care persoana respectivă participă și alegeri.
  • Persoanele care au candidat anterior pentru o funcție publică aleasă (indiferent dacă au fost efectiv alese) nu mai sunt „candidați" conform articolului 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 în scopul unei activități postelectorale, decât dacă, până la data respectivă, candidează pentru a fi realese sau pentru o altă funcție publică aleasă, având în vedere criteriile explicate mai sus.
  • Vă atragem atenția asupra faptului că articolul 22 alineatul (1) din regulament se poate aplica și din alte motive, inclusiv în absența unui „candidat" în momentul desfășurării activității, de exemplu deoarece, la o activitate plătită de un partid politic european, un reprezentant (deja) ales al unui partid membru oferă vizibilitate și conținut partidului membru respectiv pe cheltuiala partidului politic european (în acest sens, a se vedea mai sus orientările generale privind activitățile comune).
  • Perioada oficială de campanie nu este neapărat singurul aspect relevant. Statutul de candidat trebuie să fie evaluat în conformitate cu legislația națională și cu practicile preelectorale (de exemplu, alegeri primare în cadrul partidului). Principalul criteriu pentru Autoritate este dacă, la momentul activității, candidatura este deja cunoscută și promovată, indiferent de stadiul formal în care se află.
  • Când un partid politic european sau o fundație politică europeană acoperă cheltuielile de deplasare ale unui candidat, acest lucru ar putea fi considerat un beneficiu pentru candidat, dacă, altfel, candidatul ar fi trebuit în mod rezonabil să plătească cheltuielile respective din bugetul campaniei. De asemenea, trebuie evaluate și alte elemente, cum ar fi sfera și locul activității.

Activitățile entităților asociate unui partid politic european

  • Autoritatea reamintește că articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 este relevant și pentru activitățile desfășurate de entitățile asociate la nivel european care primesc sprijin financiar din partea unui partid politic european.

  • Articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 nu interzice activitățile comune ale entităților asociate ale unui partid politic european cu partidele membre sau cu entitățile asociate ale acestora din urmă.

  • Cu toate acestea, dispoziția prevede că un partid politic european trebuie să se asigure că, în cazul activităților comune ale entităților sale asociate cu partidele membre sau cu entitățile asociate ale acestora din urmă, rata de cofinanțare reflectă o serie de factori legați de contextul și conținutul evenimentului în cauză (a se vedea mai sus). În special, trebuie să se ia în considerare următorii factori:
    • vizibilitatea partidului politic european sau a entității europene asociate acestuia;
    • gradul de implicare în eveniment al entității asociate partidului politic european; și
    • cota de cofinanțare a entității asociate partidului politic european trebuie să fie proporțională cu vizibilitatea și gradul de implicare în eveniment în comparație cu cele ale entității afiliate sau asociate a partidului respectiv.

Măsuri corective

  • Măsurile corective reprezintă o oportunitate pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene de a remedia anumite infracțiuni înainte ca Autoritatea să decidă cu privire o sancțiune și să o publice.

  • Însă, măsurile corective nu sunt concepute pentru ca încălcarea regulilor să rămână fără consecințe. Prin urmare, cu excepția erorilor pur materiale sau aritmetice ori a greșelilor minore, măsurile „remediază situația" în sensul articolului 29 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 numai dacă, în termenul rezonabil indicat de Autoritate în cazul respectiv, ele:
    • garantează efectiv respectarea tardivă a cerinței care ar fi trebuit respectată deja (aceasta poate fi - în funcție de circumstanțele fiecărui caz în parte - plata unei sume care ar fi trebuit să fie plătită sau recuperată la o dată anterioară) și, în plus,
    • conțin măsuri structurale fiabile și verificabile care previn repetarea în viitor a infracțiunii (acestea pot fi - în funcție de circumstanțele fiecărui caz în parte - măsuri pedagogice interne destinate personalului, rezilierea contractelor care au creat problema de conformitate, comunicări adresate partidelor membre etc.).

  • Punerea în aplicare a măsurilor corective presupune o monitorizare continuă. În special, dacă o măsură corectivă a fost luată deja o dată de un partid politic european sau de o fundație politică europeană pentru o cerință, este esențială respectarea consecventă în viitor a acestei cerințe. Prin urmare, o situație similară de infracțiune nu poate fi „remediată" a doua oară prin aceleași măsuri corective de către același partid politic european sau de aceeași fundație politică europeană. Se așteaptă măsuri corective considerabil ameliorate din partea unui partid politic european sau a unei fundații politice europene care a avut deja ocazia de a-și adapta procedurile la o problemă de conformitate similară, fără a face încă obiectul unor sancțiuni.